Važno je imati internetsku stranicu

Bez autora
Feb 08 2011

Računala upotrebljava 97% poduzeća u Hrvatskoj, 95% ih ima pristup internetu, 85% ih financijski posluje putem interneta, a 61% ima internetsku stranicu. Prvi su to rezultati iz istraživanja Uporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u poduzećima 2010. koje je za potrebe Državnog zavoda za statistiku provela agencija Ipsos Puls. Referentno razdoblje za to istraživanje za glavne varijable je siječanj 2010. godine, u uzorak je odabrano 4500 tvrtki, a odazvalo se njih 64% ili 2868 iz različitih djelatnosti. U odnosu na isto prethodno istraživanje, 2010. je bilo 1% manje tvrtki koje upotrebljavaju računala, ali ih 4% više ima internetsku stranicu, što je za analitičare Državnog zavoda za statistiku pokazatelj nužnosti interneta za učinkovito poslovanje.

Važno je imati internetsku stranicuRačunala upotrebljava 97% poduzeća u Hrvatskoj, 95% ih ima pristup internetu, 85% ih financijski posluje putem interneta, a 61% ima internetsku stranicu.

Prvi su to rezultati iz istraživanja Uporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u poduzećima 2010. koje je za potrebe Državnog zavoda za statistiku provela agencija Ipsos Puls.

Referentno razdoblje za to istraživanje za glavne varijable je siječanj 2010. godine, u uzorak je odabrano 4500 tvrtki, a odazvalo se njih 64% ili 2868 iz različitih djelatnosti.

U odnosu na isto prethodno istraživanje, 2010. je bilo 1% manje tvrtki koje upotrebljavaju računala, ali ih 4% više ima internetsku stranicu, što je za analitičare Državnog zavoda za statistiku pokazatelj nužnosti interneta za učinkovito poslovanje.

Također, 1% više tvrtki rabi internetske bankarske i financijske usluge, i za to je 2010. internet koristilo 85% poduzeća, a 5% više ili 63% internet upotrebljava za administrativne svrhe.

U porastu i internetska kupnja

Usluge e-uprave upotrebljava 63% poduzeća, pri čemu su sve vrste tih usluga zabilježile blagi porast korištenja. Tako se 57% tvrtki (1% više) koristi uslugama e-uprave za prikupljanje informacija, 59% (3% više nego godinu prije) uslugama za prikupljanje obrazaca, a korištenje usluga za podnošenje ponuda za natječaje u elektroničkom obliku poraslo je s 13% na 16%.

Istraživanje je pokazalo i da je u porastu internetska kupnja te prodaja roba i usluga. Putem interneta 2010. kupovalo je 32% poduzeća ili 1% više, a za isti je postotak porastao broj tvrtki koje prodaju putem interneta, i takvih je 24%.

Od 95% poduzeća s pristupom internetu, najviše ih, 76% ili 4% više, koristi neki oblik fiksne širokopojasne veze, a sve više ih ima i mobilni pristup internetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik